Lively Roasters

100% u privatnom vlasništvu, nekorporativna, osnovana 2015.g. kao prvi profesionalni proizvođač i dobavljač specijalitetnih kava, želi biti “best in class”.

Priljevima investira u razvoj i znanja, prži visokokvalitetna „zelena” zrna 100% Arabica, gradi dobru volju, povjerenje i odnose s klijentima i dobavljačima.

Od početka, zajedno s našim partnerima, kolegama i ljubiteljima kave, nastojimo poboljšati iskustvo ispijanja tog veličanstvenog napitka.

[KRAVLJE MLIJEKO U KAVI]
Određene znanstvene studije pokazuju da dodavanje mlijeka u kavu značajno smanjuje nutritivnu kvalitetu kave. Jedan od nekoliko vrlo snažnih spojeva u kavi je klorogenska kiselina, koja je u mnogim studijama pokazala snažno pozitivno djelovanje na kardiovaskularni sustav, neurološki sustav i metabolizam. No, isto tako studije pokazuju znatno manju bioraspoloživost klorogenske kiseline kada u naš omiljeni napitak dodajemo mlijeko, zbog interakcije kazeina, koji blokira apsorpciju klorogenske kiseline u naš organizam. Ujedno, još se javlja i problem djelovanja kazeina s taninima iz kave, stvarajući spoj koji u našem želucu izaziva pojačano lučenje želučane kiseline, osobito ako kavu pijemo natašte.
 
 
[ MIT O KAVI I KIŠI ]
Jeste li se ikada zapitali kako vremenski uvijeti zaista imaju utjecaj na kavu?
Odgovor nije jednostavan. Vrijeme više nema nego ima utjecaj na to kako će ispasti vaš espresso, ali ima utjecaj prilikom nedovoljno kvalitetnog čuvanja zrna. Ono što je najvažnije je da tokom dana podešavate mlinac i provodite recept vašeg espressa kao i da pazite na mnoge druge parametre poput pravovremenog dodavanja zrna u silos i sl. Ostavite li silos gotovo prazan, zrna će se drugačije rezati na noževima mlinca te će ekstrakcija biti brža.
Kod skladištenja pazite da kava nije na direktnom sunčevom svjetlu kako ne bi ubrzano ustajala, ali pokušajte i limitirati dolaz kisika kako ne bi oksidirala. Bitno je paziti na poziciju skladištenja – najbolja mjesta su hladna, mračna i suha, ali ne u blizini vode, deterđenata ili određene hrane i sirovina. Isto tako kada pripremate iduću kilu za mlinac, ne dozvolite da se pregrije pored aparata za kavu. Temperatura okoline će utjecati i na ekstrakciju jer se topla zrna šire dok se hladna skupljaju, pa će tako voda brže proći kroz ona topla. Sukladno tome pazite na temperaturu unutar Vašeg objekta kroz dan, a čije promjene ne moraju biti pod utjecajem promjene vremena već količinom ljudi u objektu te koliko često se otvaraju vrata. Obratite pozornost i na to da klima ne smije direktno puhati na vaš aparat i/ili mlinac, a niti propuh nije dobro došao.